Bra att veta

Bra att veta

Att åka till Madagaskar är inte som att åka till våra grannländer. Mycket skiljer oss åt även om mycket också sammanbinder oss. Inför din resa till Madagaskar bör du tänka på mycket. Som vaccinationer, vilka språk som talas, vilken typ av kläder du ska ha med dig på grund av klimatet, samt hur säkert det är att vara i landet. Här behandlar vi olika punkter i en bra-att-veta guide. Låt oss börja!

Klimat och temperaturer

Madagaskar har olika klimat beroende på var du är. Längs med kusterna råder det tropiska och fuktiga klimatet, ett tempererat klimat i inlandet och betydligt torrare i de södra delarna där savannen sträcker ut sig. November-februari är de varmaste månaderna med en genomsnittstemperatur dagtid på 26-28 grader. Juni-augusti är det betydligt behagligare med ca 21-22 grader i genomsnitt. Du bör veta att regnsäsongen infaller november-april och den torra men svalare perioden inträffar maj-oktober. Just östra kusten är regnigare. Ibland brukar det uppstå cykloner.

Madagaskar har mycket regnskog men tyvärr är det en av världens stater där den avverkas snabbast, vilket man försöker komma till bukt med.

Språk

På Madagaskar talas det franska och malagassiska som båda är officiella språk. Även engelska är vida utbrett så du bör inte ha några större svårigheter att göra dig förstådd. Religionen varvas med kristendom och många ursprungsreligioner. Ca 31% av befolkningen är analfabeter.

Eluttag

Spänningen är 220 V i elsystemet och du behöver ingen adapter till Madagaskar. Stickkontakter: C och E.

Valuta

Madagaskar Francs eller Ariary är Madagaskars egen valuta. 1 SEK = 370 MGA.

Tidsskillnad

Madagaskar ligger 1 timme före svensk tid. När klockan är 12:00 hos oss är den 13:00 på Madagaskar.

Åldersgränser

Man har rösträtt från 18 års ålder i Madagaskar. Skolplikt råder från ålder 6-13 år. För alkoholförtäring måste du vara 18 år. Dock gäller en 16-årsgräns för öldrickande. Det ska också till att nämnas att barn i åldern 10-17 år ofta har rätt att dricka i vuxens sällskap. För att hyra bil måste du hos de flesta hyrbilsfirmor, vara minst 23 år och ha haft ditt körkort i 1 år eller mer. För att köra i Madagaskar krävs ett internationellt körkort.

Tänk på att promillehalten i blodet inte får överstiga 0.008 och gör den det dras bilen in och du ryker på saftiga böter.

Larmnummer

  • Polis – 17 från fasta telefoner och 117 från mobiltelefoner
  • Brandkår – 18 från fasta telefoner och 118 från mobiltelefoner
  • Ambulans – 19 från fasta telefoner och 119 från mobiltelefoner

Landsnummer

För att ringa till Madagaskar slår du +261 före telefonnumret.

Sjukvård

Det råder inte samma standard på sjukvård i Madagaskar som i Sverige. Se till att utrusta dig med en komplett reseförsäkring, ta med vätskeersättning och välling och vaccinera dig med de obligatoriska och rekommenderade vaccinen innan avresa. Bäst sjukhus finner du i huvudstaden Antananarivo.

Säkerhet

Madagaskar har präglats av både oroligheter och uppror, periodmässigt. Runt huvudstaden Antananarivo har det förekommit dödliga explosioner och i naturparker och i olika områden har turister blivit rånade och ibland till och med mördade. Håll uppsikt över dina ägodelar, var vaksam och gå gärna med en seriös guide om du ska ut i vildmarken.

Vaccinationer

Den obligatoriska vaccinationen är gula febern-vaccinet som fordras om du rest i annat land där sjukdomen finns. Det rekommenderas också att skydda dig mot hepatit A och B samt mot stelkramp, polio och difteri. Ta också gärna ett malariaskydd och kolera vaccinet Dukoral. Medta en flaska med doxycyklin mot böldpest.

Visum

Du behöver ett visum för att vistas på Madagaskar. Sök gärna god tid i förväg, ca 1-2 månader. Du kan också få visum i 30 dagar vid inresa på flygplatsen, men detta kan ej förlängas.

Ambassader och konsulat

Kontakta Madagaskiska Generalkonsulatet i Stockholm om du har fler frågor.

Telefon: 08-611 90 32

Om du är på Madagaskar måste du bege dig till Moçambique för närmaste svenska ambassad.

Adress:
Embassy of Sweden
Av. Julius Nyerere 1128
C.P. 338
Maputo, Moçambique

Svenska konsulat

Svenska konsulat på Madagaskar:

Antananarivo
Villa Hacienda,
RP RAHAJAMARIZAFY
Ambohijatovo- Ivandry
Antananarivo 101

Telefon: +261 20 421 16

Mbabane
Hörnet Dzeliwe / Mdada Street i Sokhamlilo building

Telefon: +268 2 40 43547