Sevärdheter

Sevärdheter

Vi har sagt det förr och vi säger det igen – Madagaskar är en drömlik plats för den naturfrälste. Från norr till söder ligger det naturreservat med porlande vattenfall, baobabträd och ljuvliga naturbassänger som svalkar. Och du lär ha ögonen på dig titt som tätt, för det springer nyfikna små lemurer lite här och var. Vilka är då Madagaskars måsten för en turist? En sak är säker, de är så många att de inte ens ryms i en enskild reseguide. Här får du i alla fall några smakprov.

Madagaskars bästa naturreservat

Världens fjärde största ö och kallad den 8:e kontinenten, har så många naturparker att det blir svårt att lista dem alla.

  • Ranomafana – I centrala Madagaskar breder Ranomafana naturpark ut sig med sin regnskog, sina +100 fågelarter, sina jätteormbunkar och de 12 olika lemurarterna som är en fröjd för ögat. Dessa små djur är nästan mänskliga i sina rörelsemönster och har stora, vackra ögon. Några av arterna är mycket sällsynta, så pass opp när du tittar dig omkring.
  • Isalo – Naturparken i sydväst är omtalad för sina raviner, berg och svalkande vattenfall. Hit kommer flertalet turister eftersom vandringslederna är varierande och lättillgängliga, och det är lätt att hitta guider. Det som också är till en fördel är att det både finns korta och långa leder för den som inte vill övernatta.
  • Andasibe och Mantadia – De två tvillingparkerna har flera lemurarter samt mängder av hänförande orkidéearter. Tänk på att inte plocka växter som är fridlysta, då kan du åläggas höga böter. Var inte rädd när du hör konstiga rop bakom kröken. Det är nämligen indrien-lemuren som pratar med sina kompisar.
  • Baobabskogen vid Ifaty – Om du bokat hotell i Ifaty med dess makalösa stränder, så ska du passa på att gå in i den intilliggande sagoskogen med sina baobabträd. Baobab kallad även apbrödsträd, har en otrolig karaktär med sina spretiga grenar och tjocka stammar. Den växer generellt på den afrikanska savannen och i Madagaskar finns en speciell sort av trädet.

Madagaskiskt kaos i Antananarivo

Madagaskars huvudstad kallas Tana eller Antananarivo med korrekt namn. Staden har lite skämtsamt givits namn ”en kaotisk stad”, men mest i positiv bemärkelse. Det har förekommit oroligheter här men i regel är det en intressant stad att besöka om man bara är vaksam på kvällstid. Det första du kan göra om du landar på flygplatsen, är att besöka den intilliggande krokodilfarmen, alternativt om du har några timmar att slå ihjäl innan ditt plan lyfter hemåt. Här kan du titta på riktiga bjässar av krokodiler. Farmen heter kort och gott Croc Farm.

Shopping och flanering på Självständighetsavenyn

Inne i Antananarivo kan du promenera på Självständighetsavenyn som hedrar öns självständighet från Frankrike. Här ligger det massor av mysiga restauranger, butiker och exklusivare hotell. Vid ena änden hittar du en marknadsplats där du kan göra fynd och intressanta inköp, främst i matväg.

Rova-palatset

Gå uppför kullen till Rova-palatset eller ”Drottningens palats”. Utsikten härifrån är magisk. Undvik dock att gå hit nattetid, eftersom det kan finnas rånarligor som smyger i buskarna.

Byt frisyr vid sjön Anosy

Vid sidan om stadens centrala delar ligger sjön Anosy. Här kan du spatsera, picknicka eller…byta frisyr! Utmed sjön har nämligen massvis av småbodar slagits upp och frisörerna här klipper dig, flätar och småpratar om ditten och datten. Hur slipad din frilla kommer att bli vet ingen, men det lär i alla fall bli en kul erfarenhet.

Upptäck Madagaskars ursprung i Ambatofotsy och Antsahadinta

Den gamla merinastammen som fortfarande existerar, har skapat och efterlämnat mycket kultur på Madagaskar. Åk till byarna Ambatofotsy och Antsahadinta för att få en skymt av deras bostäder och fornlämningar från ca 2000 år tillbaka i tiden.