Madagaskisk mat & dryck

Madagaskisk mat & dryck

När du nu har hört från alla håll och kanter att Madagaskar är ett så berikande land med så många sidor, så många djurarter och en natur som inte kan beskrivas med ord, undrar du säkert om maten håller samma höga standard. Eftersom det madagaskiska köket är en blandning av mat från hela världen (Afrika, Asien, Europa), så kommer vissa saker kännas bekanta medan andra blir en ny erfarenhet.

Så äter man på Madagaskar-vis

En tumregel som i stort sett alla Madagaskarbor vidhåller, är att en bra och godkänd måltid är en stor portion. Inga franska, fjantiga portioner som kräver lupp för att se maten gäller alltså här, trots att ön tidigare varit under franskt styre. Mycket av detta har att göra med att man är rädd för att gå hungrig. En annan osynlig regel är att man lagar nästan all mat från grunden. Och grunden består vanligtvis av en rejäl portion ris serverad med såser, kött, grönsaker och en massa kryddor. Het mat är mer regel än undantag och du kommer att få smaka stark peppar så att det ryker ur  öronen på dig.

Till efterrätt serveras bakverk eller frukt nästan alltid med vanilj eftersom en av världens bästa vaniljsorter odlas på ön, bourbonvanilj. Dryckerna kan ofta innehålla mer eller mindre alkohol. Vin, likörer, lokalt öl samt den egenproducerade brända-risdrycken med mineralvatten, dricks flitigt.

Typiska maträtter och drycker

Du kommer säkert att få smak för både det ena och det andra på Madagaskar. Här nedan listas några typiska maträtter.

  • Ravitoto – maträtten som verkligen representerar Madagaskar fullt ut. Blad från maniok serverat med griskött eller nötkött. Köttet ska helst komma från de fetaste delarna på djuret.
  • Voanjobory – också en vanlig maträtt på ön som serveras med gris- eller nötkött och ris. Huvudingrediensen är den lilla bönan som bara växer på Madagaskar, bambara.
  • Le hen’omby ritra – nötkött, friterat i olja och mycket smakrikt.
  • Koba – en delikat kaka gjord på socker från Madagaskar, vanilj och jordnötter. Man rullar kakan och sveper in den i bananblad.

Drycker innan, under eller efter maten

  • Lichtel – en aperitif
  • Ranonapango – en dryck på bränt ris toppat med mineralvatten.
  • Betsa – syrad alkoholdryck.
  • Three Horses – en lokalt producerad öl.

Restaurangkultur

I Antananarivo och i en del andra städer kan du hitta många snabbmatställen utmed gatorna. Man äter dock helst hemlagat på Madagaskar, men för turisternas skull och de moderna Atananarivo-borna så håller man sig uppdaterad med mattrender från resten av världen. Det är också mycket populärt att inta snacks på olika gatustånd. Små munkar, pizzor eller kebabliknande rätter serveras ofta.

Baguetter kan köpas i nästan varje gathörn, som en influens från Frankrike. Dock är kvaliteten på dessa inte alls lika bra som på de franska.

Ett tips om du vill äta riktigt billigt men bra: gå till de informella restaurangerna ”hotelys” eller ”gargottes”.

Middagstider och övrig fakta

De flesta av restaurangerna på ön faller inom kategorin medel. Du kan visserligen hitta några lyxrestauranger, till exempel i Ifaty osv, men normalt kan vem som helst gå dit i vilken klädsel som helst. Middag serveras oftast mellan kl. 18:30 och 21:30. Frukost och lunch sker på samma tider som vi är vana vid. Du kommer med stor sannolikhet få smaka på ris vid nästan varje måltid. Detta är så inrutat i människorna att det till och med finns ett uttryck – mihinam-vary – som betyder ”äta ris”.

Dricks

Ge alltid lite dricks till all servicepersonal. 10 % är tillräckligt, men kontrollera så det inte redan är inräknat i notan.

Prisnivåer

Att äta på Madagaskar är ofta väldigt billigt, även om du går till en toppklassig restaurang. Det vanligaste prisspannet för en rätt ligger mellan 15 000 – 25 000 MGF (ca 10-15 SEK). Kvaliteten på maten är oftast mycket god, så du får verkligen valuta för pengarna.