Resa runt på Madagaskar

Resa runt på Madagaskar

Att du vill resa runt på Madagaskar är en självklarhet, eftersom varje del av ön är ett paradis i sig. Dock ska du veta att det kan ta lite tid att ta sig runt. Vägnätet är, på det stora hela, mycket nött och fungerar inte speciellt bra. Det är bäst att du åker med guider och en egen chaufför som behärskar de knaggliga vägarna.

Lokaltrafik

Det finns både bussar och minibussar på Madagaskar. En minibuss kan ta maximalt 9 personer. Detta är ett mycket prisvärt alternativ. En lång resa mellan exempelvis Antananarivo och Tamatave, kommer enbart att gå på ca 60 kronor. Förvänta dig emellertid långa förseningar eftersom bilen går när den är full.

Du kan förvisso ta traditionella bussar som främst utgår från Anatanarivo. Bussbolaget heter Madasmiles. Priserna här är en aning dyrare och brukar ligga runt 200 kronor för en långresa.

Tåg

Det existerar 4 tåglinjer på Madagaskar. Biljettpriserna är mycket låga och brukar ligga på drygt 60 kronor resan. Att ta tåget förser dig med spektakulära vyer och erfarenheter, men tågen är tyvärr inte de snabbaste i världen och inte heller de mest komfortabla.

Taxi och taxi-be

I större städer och orter finns det alltid taxibilar redo att köra dig till diverse destinationer i närheten. En taxiresa brukar aldrig kosta mer än ca 20 kronor, men vad du däremot kan bli irriterad på är att chauffören ofta stannar och plockar upp andra resenärer, så att ni helt enkelt måste samsas om bilen. Städerna brukar också ha någonting som kallas för taxi-be som liknar små minivans och plockar upp och lämnar av passagerare. Det kan bli en tidsödande resa men ett trevligt sätt att skaffa nya vänner.

Pousse-pousse

En pousse-pousse är en cykel med dragkärra för turister. Dessa kryllar det av på t.ex Anatanarivos gator och även i andra städer. Var noga med att alltid göra en överenskommelse om priset innan du sätter dig i vagnen.

Hyra bil på Madagaskar

En del modiga äventyrare väljer att hyra en bil på flygplatsen i Anatanarivo och sedan ge sig ut på vägarna. Detta kan vara en god idé men välj då en tålig och slitstark modell som klarar av både gupp och hål i vägbanan. Endast 15 % av alla vägar är asfalterade! GPS:er är ibland inte pålitliga i landet. Bensin är billigt men de flesta bensinmackar tar endast emot kontanter som betalmetod. Försäkringar är ofta inkluderade i hyrbilspriset, men gör en dubbelkoll, för säkerhets skull.

Prisnivåer transporter

Att resa runt i Madagaskar är ofta en mycket billig historia och även hyrbilar och bensin har rimliga priser. Det som du bör tänka på är att försäkra dig om priset innan du t.ex åker taxi, pousse-posse eller minibuss, eftersom taxametrar ofta inte är installerade.

Säkerhet

Var vaksam när du reser runt. I den mån du kan, bör du resa i grupp eller i arrangerade resor. Välj endast seriösa bolag. Håll dina värdesaker gömda när du reser och lämna ingenting oövervakat. Det kan tyckas som ett alltför varnande finger, men å andra sidan vill du säkert ta det säkra före det osäkra.